Vendégkönyv

Dátum: 2013.01.20

Feladó: Csinszka

Tárgy: Re:emelt magyar

Kedves Mina!

Az idei májusi érettségire már (szinte) biztosan nem lenne időd felkészülni, viszont az októberi még olyan messze van, hogy nem érdemes elkezdeni most készülni rá. Én január 3-án kezdtem a készülést, tehát durván 4 hónapot készültem rá, bár természetesen emberfüggő, hogy mennyi idő kell rá. Tehát a kérdésedre válaszolva, 10 hónap bőven elég a felkészülésre :)

A második kérdéseddel kapcsolatban azt javasolnám, hogy igenis ismerni kell az ókor szerzőit is. Először is azért, mert fontos magyar irodalmi személyek előzményeinek tekinthetők, és tudni kell, hogy kire hogyan hatottak. Pl. Babitsra nagy hatással volt Horatius. Ha ezt meg akarod magyarázni, tudnod kell, hogy Horatius hogyan alkotott, mi volt a jellegzetes műveiben, és csak ekkor tudod összehasonlítani Babitscsal. És ezt kérdezhetik a tesztsorban is.

Másrészt a fogalmazásoknál is szükséged lehet egy-egy műre, amikor példákkal kell alátámasztanod az érvelésedet, és ott bizony előfordulhat, hogy nagy szükséged lesz minden egyes alkotóra, akit ismersz.

Harmadrészt, ami az ókorból nagyon nagyon fontos, az az időmértékes verselés. Ez MINDIG van az érettségi tesztrészében. Ismerned kell az ókori alkotók által használt verslábakat, pl. Szapphói-strófa, Alkaioszi-strófa.., fel kell őket ismerned, és tudnod kell, hogy a későbbi korokban kik használták előszeretettel a strófa-szerkezeteket.

Tehát az ókor is ugyanolyan fontos rész, mint mondjuk a romantika irodalma :)

A nyelvtani rész az irodalmi részbe épül, általában egy vagy maximum két feladat erejéig. A gyakorlati dolgokra koncentrálj, mint mondatelemzés, szóelemzés, szófajok megállapítása.. Beismerem, a nyelvtani részre a 4 hónapból csak 2 napot szántam. Azt hagyd a végére szerintem.

És ami nagyon fontos, hogy az összes eddigi érettségi feladatsor tesztrészét csináld meg, aztán a javítókulcsból ellenőrizd le magad. Mert bármennyire is jól tudod az anyagot, ha nem ismered a feladattípusokat, nem fog menni. Tehát összes eddigi érettséginek tessék nekiesni már a tanulás elejétől kezdve, aztán amit nem tudtál, azt még tízszer átnézni , megérteni. Ja, igen, a megértés. Ennyi anyagot nem lehet csak úgy bemagolni. Meg kell érteni, és látni kell benne az összefüggéseket, hatásokat.

Remélem tudtam segíteni :) Ha még kérdés lenne, bátran írj, a legjobb, ha itt írsz, mert itt biztosan megkapom.

Sok sikert!
Cs.

Dátum: 2013.01.20

Feladó: Jase Mina

Tárgy: Re:Re:emelt magyar

Köszönöm a gyors választ, tudtál.
:)
Mina

Dátum: 2013.01.14

Feladó: JaseMina

Tárgy: emelt magyar

Szia!
Írtam neked az emailodra az emelt magyarral kapcsolatosan.
Üdv,
Mina.

Dátum: 2013.01.19

Feladó: Csinszka

Tárgy: Re:emelt magyar

Kedves Mina, nem kaptam meg sajnos a leveledet, le tudnád itt írni esetleg újra? Köszönöm és ne haragudj, nem tudom mi lehetett a gond.
Üdv, Cs.

Dátum: 2012.12.13

Feladó: Stefi

Tárgy: Köszönöm!

Elég elveszett voltam az emelt magyar szintű érettségit illetően, de valahogy a jegyzeteid és tételeid segítségével látom a fényt az alagút végén! Szóval, köszönöm !! :)

Dátum: 2012.11.24

Feladó: Főnix

Tárgy: kérdés

Nagyon köszönöm, jó az oldal, jók a tételek. Érdekel a könyv amiből készülsz. miért ajánlod? mert nekem Mohácsy Károly Színes irodalom könyve van meg. Érdemes beszerezni Pethőné Nagy Csilla könyvét is mellé?

Dátum: 2012.12.04

Feladó: Csinszka

Tárgy: Re:kérdés

Kedves Főnix!
A Színes irodalom című könyv talán még jobb, mint amit én ajánlok, szépen összefoglalja a témákat, és a képekkel és "színességével" még könnyebb megjegyezni az anyagot. Nem érdemes mellé még a Pethőnét is megvenni, csak fölösleges pénzkidobás lenne :)
Azért Pethőné könyvét ajánlom, mert én abból készültem az érettségire és azt ismerem, felépítésében logikus és szépen kiemeli például vastagon szedve a fontos adatokat, tényeket, viszont nagy hátránya a Színes irodalom című könyvvel szemben az, hogy nagyon száraz szövegeket tartalmaz és nincsen benne sok kép. Tehát talán még jobb könyvet találtál, mint amiből én készültem fel anno :) Az oldalon található vázlatokat a Pethőné könyvből írtam, hasonlítsd össze a tankönyveddel, én nem hiszem, hogy olyan nagyon nagy eltéréseket tartalmazna. Sok sikert a felkészüléshez, és bátran írj ide vagy emailre, ha bármilyen más kérdés felmerülne :) Emailben tudok plusz anyagot is küldeni, ha érdekel. Üdv, Csinszka

Dátum: 2012.10.03

Feladó: Baki A.

Tárgy: Köszönet

Nagyon köszönöm az összes emelt magyaros nevében!! :)

Dátum: 2012.11.01

Feladó: Csinszka

Tárgy: Re:Köszönet

Igazán nincs mit :)

Dátum: 2012.10.02

Feladó: Mészáros D.

Tárgy: Segítség

Hatalmas segítség, hogy kivannak dolgozva a dolgok! Köszönöm.

<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>

Új hozzászólás hozzáadása